Rumapromet vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost u pogledu zaštite podataka o ličnosti.

Rumapromet.rs(u daljem tekstu websajt) obvezuje se da će štititi Vašu privatnost i omogućiti Vam najbolje moguće iskustvo korišćenja naše web stranice. Kako biste što kvalitetnije iskoristili vreme provedeno na našim stranicama, potrebne su nam određene lične informacije o Vama, koje će nam pomoći da Vam pomognemo i prilagodimo sadržaj Vašem ukusu i željama.

Molimo, pročitajte ovu izjavu kako biste razumeli kako se odnosimo prema Vašim ličnim podacima. Ova izjava se može menjati, pa preporučujemo da je povremeno proverite.

Ova politika zaštite privatnosti opisuje načine na koje Rumapromet koristi lične podatke posetilaca. Davanjem svojih ličnih podataka i prihvatanjem Politike zaštite privatnosti potvrđujete da ste saglasni da se vaši podaci koriste na način opisan u ovoj Politici. Ukoliko se Politika zaštite privatnosti promeni, izmenjeni tekst Politike ćemo objaviti na ovoj stranici. Kontinuiranom upotrebom našeg sajta, kao i davanjem svojih podataka prilikom online kontakta potvrđujete da ste saglasni i sa izmenama Politike.

Izjava o Privatnosti je dokument koji garantuje zaštitu privatnosti naših korisnika na Internetu. Websajt možete pregledati besplatno i bez ikakve obaveze da otkrijete svoj identitet ili ostavite bilo kakve lične podatke.Odlučite li iskoristiti neku od usluga koje nudimo (Pitanje, Komentar, Iskustvo), nužno je da nam ostavite lične podatke, kako bismo bili u mogućnosti da vam obezbedimo traženo. Tražimo samo informacije koje su nužne kako bismo što bolje realizovali vaš zahtev. (Kada se postavlja pitanje, potreban nam je kontakt za povratnu informaciju.)

PRIKUPLJANJE INFORMACIJA

Websajt traži Vaše lične podatke samo ako želite koristite neku od naših usluga i samovoljno popunite forme na našem websajtu.

Posetite li websajt, naš web provider automatski beleži podatke koju uključuju IP adresu Vašeg računara, vrstu pretraživača, ime domena, vreme posete, adresu web stranice s koje ste došli te sve informacije o stranicama koje posetite na našoj web lokaciji o čemu ste bili obavešteni na svim stranicama websajta.

Ove podatke koristimo za statističke analize o korišćenju naših stranica, s ciljem da poboljšamo kvalitet usluge.

Napomena: naš web provider ne beleži vašu e-mail adresu ili bilo koje druge podatke, koji bi se mogli iskoristiti za Vašu ličnu identifikaciju. Možete se isključiti iz beleženja ovih podataka ako ispravno podesite vaš web pretraživač – više o tome u nastavku.

Podaci koje skupljamo su sledeći:

  • Domen i IP adresa
  • Vrstu browser-a i operativnog sistema pomoću kojeg je pristupljeno našem sajtu
  • Vreme pristupa i dužinu posete
  • Strane koje posećujete
  • Ukoliko ste linkovali naš portal sa nekog drugog sajta, adresu tog sajta
  • Ukoliko nam sami prosledite informacije

U kojim slučajevima beležimo vaše privatne podatke:

  • Postavljanje pitanja
  • (Ime, email – na koji vam dostavljamo odgovor)
  • Kontakt podaci i pitanja se čuvaju i internoj bazi dokle god autor ne traži da se pitanje iz interne baze izbriše.
  • Prijava na bilten (newsletter)
  • (email adresa)
  • Ostavljanje komentara
  • (Ime/nickname, email adresa, ip adresa)
  • *Anonimizovan nickname od email adrese može biti dosaavljen usluzi Gravatar radi provere da li istu uslugu korsitite. Ovde možete videte politiku privatnosti Gravatara. Nakon odobravanja komentara vaša slika profila je vidljiva javnosti. Komentari se čuvaju dok autor ne zatraži skidanje ili na naki način narušava ideologiju websajta.
  • Ostavljenje sadržaja
  • (jpg, gif, png datoteka, ip adresa)
  • Ukoliko otpremate slike na websajt, trebalo bi da izbegavate otpremanje slika koje sadrže lične podatke i podatke lokacije slike (EXIF GPS). Iz njih se mogu pročitati podaci lokacije gde je slika napravljena. Sadržaj se može čuvati trajno ili dok autor ne zatraži da dokument obrišemo.
  • Ostavljanje izjava
  • (Ime, email, iskustvo)
  • Iskustva i podatke prilikom unosa istih beležimo interno na serveru i tu se čuvaju u bazi dok se ne zatraži brisanje. Takođe na serveru hostinga kao backup će ostati maksimalno godinu dana. Prilikom objave Vaših iskustava i izjava na websajtu ne kačimo Vaše lične informacije, ip adresu ili email adresu.

KORIŠĆENJE PRIKUPLJENIH INFORMACIJA

Vaše lične informacije se koriste:

Kako bismo vam mogli dostaviti odgovor u što kraćem vremenskom periodu.

KAKO DELIMO INFORMACIJE SA DRUGIMA

Websajt neće prodavati, trgovati, iznajmljivati ili davati Vaše lične podatke trećoj strani, ukoliko to nije nužno za pružanje usluge. Ukoliko ne želite primati informacije o promenama na našim web stranicama, novosti o našoj ponudi i slične informacije, slobodno nas o tome obavestite. Vaše ime će biti izbrisano s naših lista, ubrzo po primanju vaše poruke.

Informacije o vama možemo proslediti:

Zaposlenima nevladine organizacije Rumapromet radi pružanja bolje usluge
Rumapromet sme odati lične podatke klijenta:

Ako to zahteva sud
Ako je potrebno radi zaštite prava i vlasništva naših web stranica
Ako je potrebno radi zaštite lične sigurnosti naših korisnika ili javnosti.

SIGURNOST PRIKUPLJENIH INFORMACIJA

Websajt posebno brine da su prikupljene informacije o korisnicima sigurne i zaštićene od gubitka, promena, nedozvoljenog pristupa i bilo koje vrste zloupotrebe.

Websajt je na sigurnom SSL serveru. Pridržavamo se strogih bezbednosnih procedura u pogledu čuvanja i otkrivanja informacija koje nam dajete kako bismo sprečili neovlašćeni pristup istima.

Sa našeg sajta linkovi mogu voditi na druge web sajtove. Ne snosimo odgovornost za politiku ili procedure za zaštitu podataka, kao ni za sadržaj na ovim web sajtovima.

POLITIKA KOLAČIĆA

Kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice, a u svrhu poboljšanja vašeg iskustva pregledanja, ova stranica mora vašem računaru da pošalje malu količinu informacija (tzv. cookies ili kolačići). Preko 90% svih web stranica koristi ovu praksu, ali u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti smo u obavezi da pre slanja kolačića obezbedimo vaš pristanak. Korišćenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete da pregledate stranicu, ali vam neke opcije neće biti dostupne.

Šta je kolačić?

Kolačić (eng. Cookie) je informacija poslata vašem računaru od strane web stranice koju posetite. Kolačići obično čuvaju vaše postavke za web stranicu, kao što su željeni jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet pretaživač šalje nazad kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Kolačići mogu da čuvaju širok pojas informacija uključujući i podatke o ličnosti (kao što je vaše ime ili e-mail). Ipak, ova informacija može biti sačuvana jedino ako vi to omogućite – web stranice ne mogu da dobiju pristup informacijama koji im vi niste dali i ne mogu da pristupe drugim datotekama na vašem računaru. Zadate aktivnosti čuvanja i slanja kolačića vama nisu vidljive. Ipak, možete da promenite vaše postavke internet pretraživača da možete sami da birate da li hoćete da zahteve za čuvanje kolačića odobrite ili odbijete, izbrišete sačuvane kolačiće automatski pri zatvaranju internet pretaživača i slično.

Kako onemogućiti kolačiće

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete da dopustite čuvanje kolačića na vašem računaru. Cookie postavke mogu da se kontrolišu i konfigurišu u vašem web pretraživaču. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web pretraživač koji koristite. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 • Opera (stranica na engleskom jeziku) • Safari (stranica na engleskom) Ako onemogućite kolačiće, nećete moći da koristite neke od funkcionalnosti na ovim web stranicama.

Šta su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se sa računara po zatvaranju internet pretraživača. Pomoću njih web mesta skladište privremene podatke, poput stavki u korpici za kupovinu.

Šta su stalni kolačići?

Stalni ili pripremljeni kolačići ostaju na računaru nakon zatvaranja programa internet pretraživača. Pomoću njih web mesta skladište podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da nećete morati da se prijavljujete prilikom svake posete određenom mestu. Stalni kolačići ostaće na računaru danima, mesecima, čak i godinama.